Radost odbojkašica Srbije (©FIVB)
Radost odbojkašica Srbije (©FIVB)

Partija karijere Lozo, Brankica kao u najboljim danima! Olimpijski prvak na kolenima, Srbija blizu medalje

Vreme čitanja: 4min | sre. 13.07.22. | 19:51

Srbija režirala veliko iznenađenje u četvrtfinalu Lige nacija protiv Amerikanki, koje su bile prvi favorit za trofej - 3:2

Olimpijske šampionke su na kolenima! Amerikanke će posle tri osvojene zlatne medalje u Ligi nacija, ovog puta ostati praznih ruku. Za to su se pobrinule sjajne odbojkašice Srbije, koje su u Ankari u četvrtfinalu režirale veliko iznenađenje protiv prvog favorita za trofej – 3:2 (29:27, 25:23, 20:25, 20:25,15:13).

U polufinalu će se Santarelijeve devojke sastati sa Brazilom u subotu od 14 časova. Samo jedna pobeda im nedostaje da dođu do prve medalje u ovom takmičenju!

Izabrane vesti

Naše devojke su zauzele šestu poziciju u ligaškom delu sa skorom 8-4, a Amerikanke prvu sa učinkom 11-1. Međutim, pošto je po propozicijama Turska kao domaćin bila prvi nosilac u četvrtfinalu, onda su se SAD pomerile na drugo mesto, a Srbija na sedmo. Propozicije nisu bile na strani naše selekcije, koja je već na prvom koraku bila osuđena na duel sa najjačim timom.

Činilo se da će teško Srpkinje bez Maje Ognjenović, Tijane Bošković, Silvije Popović... uspeti da sruše ovako kvalitetnog rivala. Međutim, prognoze se nisu obistinile. Pokazalo se da su i Amerikanke ranjive, a i da Srbija ne sme da se otpiše u kojem god sastavu bila. Odlično izdanje je prikazala Sara Lozo, sigurno najbolje otkad igra u reprezentativnom dresu. Nanizala je 22 poena (napad 37-15, 41 odsto), a u najvažnijim trenucima igrala je bez greške. Kapiten Ana Bjelica je upisala 20 poena (46-17, 37 odsto), Maja Aleksić 14, a Bojana Milenković deset. Jovana Stevanović je završila susret sa devet, a Brankica Mihajlović sa šest - i to vrlo bitnih. Odlično je igrom dirigovala sve vreme iskusna Bojana Drča.

U poraženom sastavu najviše poena je osvojila Kelsi Robinson - 21, a Ali Franti je zabeležila 12.

Zakoračile su naše odbojkašice u ovaj susret kao autsajderi. Veliki favorit bila je Amerika na papiru, pa su baš zbog toga izabranice Santarelija mogle da odigraju potpuno opušteno i rasterećeno. Protivnice su olimpijske šampionke, jedini osvajač Lige nacija do sada i ekipa koja je u ovogodišnjem izdanju ostvarila 11 pobeda i samo jedan poraz!

Nisu imale nikakav strah Srpkinje, a i što bi... Iako naš tim nije kompletan, zna se šta Srbija predstavlja u svetu odbojke. Svetske šampionke su na prvi tehnički tajm-aut otišle sa vođstvom 12:10 i u nastavku su vodile glavnu reč i čuvale prednost. Amerikanke su jurile rezultat, bile su uporne i to im se isplatilo. Posle greške Ane Bjelice, preuzele su vođstvo - 21:20. Zatražio je predah tada Santareli, morao je nekako da preseče nalet protivnica. I uspeo je u tome. Izveo je i izmenu, umesto Bjelice i Drče, ušle su Mihajlović i Mirković. Vodila se velika borba, bilo je prilično dramatično... Važne poene osvojile su Lozo, onda i Mihajlović. Nastavile su istim koracima Stevanovićeva i Aleksićeva, a odlučujući potez bio je delo kapitena Ane Bjelice. Ona je blokom rešila dramu i donela Srbiji prvi set – 29:27.

Poraslo je samopouzdanje našim devojkama, videle su da mogu da se nose sa Amerikankama kada igraju disciplinovano i borbeno. S obzirom na to da su držale prijem na visokom nivou - najveći teret u tom elementu odlično iznele Teodora Pušić i Bojana Milenković - sve je onda bilo lakše. Bojana Drča je pokazala koliko znači ovoj ekipi... Iskusno je pokušavala svaki put da nadmudri protivnički blok. Jovana Stevanović je bila na nivou koji već godinama drži u italijanskom prvenstvu, Maja Aleksić je uz osmeh potvrđivala da može da zameni Milenu Rašić, koja se prošle godine oprostila od reprezentacije. Kapitenski je tim vodila Bjelica, a u toj glavnoj napadačkoj ulozi sjajno je pratila Sara Lozo.

Amerikanke (FIVB)Amerikanke (FIVB)

Rivalke su bile sve nesigurnije, a naše devojke nisu popuštale. Palo im je nekoliko lopti u odbrani, koje su mogle da pokupe, ali nije ih to koštalo gubitka drugog seta... Drča je blokom donela prednost 19:16. Nije tu bio kraj, pokušavale su Plamer i drugarice da se izvuku iz teške situacije. Bilo je neizvesno do poslednjeg poena, ali su ponovo kao pobednice izašle Srpkinje – 25:23.

Treći set je doneo nešto slabiju igru Srbije, a bolju Amerike. Posebno su dominirale protivnice u bloku, kojim su potpuno zatvorile Srpkinje na mreži. Brzo su stekle visoku prednost, koju su čuvale do samog kraja ovog perioda. Ređali su se dobri potezi Robinson, Tompson, Ogbogu, Vošington... Ušla je u igru i Franti, koja je znatno podigla igru SAD. Kao što su igrale u trećem, tako su nastavile i u četvrtom. Diktirale su tempo i grabile ka izjednačenju, koje su i obezbedile.

U taj-brejku se vodila velika borba, a naše devojke su uspele da se vrate na nivo iz prva dva seta. Sjajno je igrala Sara Lozo, a veliku pomoć je dobila od Brankice Mihajlović, koja je u nekoliko navrata pokazala da se vraća u staru formu. Bilo je dramatično do poslednjeg trenutka, ali je Srbija uspela. Hrabra Lozo je donela 14:12, a tačku je stavila Robinson greškom.

ČETVRTFINALE LIGE NACIJA ZA ODBOJKAŠICE

Sreda

Brazil - Japan 3:1

SAD - Srbija 2:3

Četvrtak

14.00: (1,20) Italija - Kina (4,00)

17.30: (1,05) Turska - Tajland (7,70)

***kvote su podložne promenama


tagovi

Liga nacija za odbojkašicedanijele santareli

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara